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IRPCAS for the support boats 
 
Situation 
The sailing instructions require support boats to be located within a specified area from the 
time of the warning signal for the first fleet until boats in all fleets have finished racing. 
During the starting sequence for the first fleet, a boat from the third fleet is involved in a 
collision with a support person vessel within the area where support person vessels are 
permitted to be, resulting in damage to the competitor’s boat. 
The competitor complains to the protest committee and wishes them to penalise the support 
person. 
 
Question 1 
Can a protest committee call a support person for a hearing in accordance with rule 

60.3(d)? 

Answer 1 
Yes. 
A protest committee may call a hearing to consider whether a support person has broken a 
rule (as defined in the definition Rule), based on the information received from any source. 
See rule 60.3(d). 
 
 
Question 2 
Are support persons vessels required to comply with IRPCAS or government-right-of way 

rules? 

Answer 2 
Yes. 
IRPCAS or government right-of-way rules shall apply to all vessels including support person 
vessels. See rule 1(a) IRPCAS. 
  
 
Question 3 
Does a protest committee have jurisdiction to consider and apply penalties for breaches of 

the IRPCAS or government right-of-way rules to support persons? 

Answer 3 
A protest committee has jurisdiction to consider and decide whether a support person 
vessel has broken a rule of IRPCAS or a government right-of-way rule, whichever applies,  
if that is necessary to decide a request for redress by a boat. See rule 62.1(b). 
A protest committee cannot penalize a support person for breaking a rule  of the IRPCAS or 
the government right-of-way rules unless these rules are mentioned in the notice of race as 
other rules that govern the event as required by rule J1.1(3).    
In addition, a protest committee may call a hearing under rule 69, if it decides that the 
support person also committed misconduct. 


